Kwaliteit is alles!

Zonnepanelen vergelijken is niet zo eenvoudig als prijzen vergelijken. Verschil in gebruikte materialen en Wattpiekvermogens moeten ook meegenomen worden in een vergelijking. Wij hebben deze aspecten vergeleken en Solarwatt kwam als beste uit de vergelijking. De consumentenbond is het daar mee eens, zie onze blog ‘Glas-glas’ zonnepanelen van Solarwatt als beste uit de test’ voor meer over hun onderzoek. Voor consumenten zijn een aantal punten belangrijk die we in deze blog toelichten.

We beginnen met het Wp vermogen van een zonnepaneel. Wp staat voor ‘Watt piek’. Het Wattpiekvermogen van een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden afgeeft (STC, Standaard Test Conditie). De Wp-waarde bij de STC is het Wp-vermogen bij een instraling van 1000 Watt per m2 en een temperatuur van 25 gr Celsius. Onthoudt wel dat dit geld voor de ideale omstandigheden wanneer het zonnepaneel nieuw is. Een hoog vermogen (Wp) betekent nog geen hoge opbrengst (kWh)!

Er zijn verschillende omstandigheden die ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet continu hun volledige vermogen benutten. Twee zonnepanelen van elk 250 Wp kunnen verschillende hoeveelheden kWh opleveren. Het ene paneel is hier beter dan het andere.

De effectieve opbrengsten die de installatie op lange termijn zal behalen, hangt van een aantal factoren af. Wat u wilt weten is eigenlijk: hoeveel stroom wekt een bepaald zonnepaneel op? Het vermogen is daarbij een start, de kwaliteit van het zonnepaneel is een onontbeerlijke tweede stap om tot de opbrengst te komen.

Het is dus niet voldoende om twee zonnepanelen van elk 250 Wp slechts op prijs met elkaar te vergelijken. Immers, wanneer het ene zonnepaneel van 250 Wp veel meer energie produceert dan het andere zonnepaneel, dan is het ene paneel veel rendabeler dan de andere. Helaas is het belangrijkste onderscheid vaak moeilijk uit te leggen. Er zijn, bijvoorbeeld, zelfs fabrikanten die een paneel met een heel hoog vermogen verkopen tegen een lage prijs door gebruik te maken van lage kwaliteit materialen. Wanneer dit zonnepaneel het eerste jaar wordt getest zal deze goed scoren. Echter, wanneer dit zonnepaneel op dezelfde wijze vijf jaar later wordt getest, presteert het ver onder de maat.

Solarwatt komt zeer goed uit de testen van de consumentenbond, zij kijken vooral naar de kwaliteit van de producten. Dat wil zeggen, de gebruikte materialen zijn heel goed en gaan lang mee. Dat is de belangrijkste reden dat de ‘glas-glas’ zonnepanelen van Solarwatt een hoog rendement en een lange garantie hebben. Bij Green Advisor Group is alles kwaliteit en kwaliteit is alles.

 

Bron: www.solarwatt.nl