Energie besparen

Wij willen Nederland samen met u groener maken. Daarbij richten wij ons vooral op energie. We stimuleren het opwekken van duurzame energie en geven adviezen over duurzaam omgaan met energie. Want hoe minder energie we nodig hebben, des te minder energie we hoeven op te wekken!

Energie bestaat uit twee onderdelen: elektriciteit en gas. Zij zorgen voor licht en warmte. Voor beide onderdelen zijn verschillende manieren te bedenken om daar minder van te verbruiken. In deze blog bekijken we een aantal van die manieren en hoe je die kunt realiseren.

Elektriciteit3d22ae85f64130143a0031489f9b16bf
Een gezin in Nederland gebruik gemiddeld 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Iedereen weet dat zuinig omgaan met
elektriciteit goed is voor het milieu en de portemonnee. Toch is het energieverbruik in de afgelopen 10 jaar ongeveer gelijk gebleven. Wat kunt u hier aan doen? Om daarachter te komen moeten we eerst weten waar het meeste elektriciteitsverbruik vandaan komt.

De grootste stroomverbruikers zijn grote apparaten zoals wasmachines, drogers, koelkasten (vriezers) en vaatwassers. Het is echter niet altijd mogelijk om die allemaal te vervangen door een energiezuinig exemplaar. Vaak hebben ze wel energiebesparende standen die ook al veel besparen. Is vervanging voor u wel aan de orde? Een energiezuinig model koel-vriescombinatie, label A+++, verbruikt tot wel 350 kWh (!) minder per jaar.

De grote slurpers worden in de meeste huishoudens stap voor stap aangepakt, wanneer ze aan vervanging toe zijn. Dat betekent niet dat u tot die tijd niets kunt besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld met LED verlichting ook al heel wat energie besparen. Met 11 LED lampen i.p.v. gloeilampen bespaart u tot 140 kWh per jaar. Tenslotte de oplader uit het stopcontact halen als u uw mobiele telefoon of laptop meeneemt en alle apparaten die u niet gebruikt uitschakelen i.p.v. op stand-by zetten, scheelt u al gauw 15 euro aan stroomkosten. Zo spaart u het milieu én uw portemonnee. Kijk op deze website om alle bespaartips nogmaals op een rijtje te hebben.

Gasco2-en-cv-ketel
Een gezin in Nederland gebruik gemiddeld 1.500 m3 gas per jaar. Hiervoor geldt hetzelfde als voor elektriciteit, besparen is goed voor het milieu en de portemonnee. Dit is voor veel mensen makkelijker gebleken dan besparen op elektriciteit. De afgelopen 20 jaar is het gasverbruik met 30% gedaald.

Hoe bespaart u op gasverbruik? Dit gaat minder direct dan besparen op elektriciteit, doordat gas wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis of het water. Hierop kunt u besparen door te isoleren. Kijk hier om erachter te komen hoe dat zit, en welke subsidies daarvoor gelden. Isoleren kost echter wel geld. Ondanks dat het een investering is die zichzelf terugverdient, is dit niet voor iedereen haalbaar. Daarom bespreken we nog wat minder ingrijpende manieren uw gasverbruik terugdringen.

Het zijn simpele dingen als de verwarming altijd een graadje lager zetten dan u gewend bent, de thermostaat op 15 zetten als u weggaat of gaat slapen en uw slaapkamer niet verwarmen. Toch koud in bed? Gebruik dan een kruik of elektrische deken om uw bed vooraf even op te warmen. Ook het sluiten van tussendeuren en ramen wanneer de verwarming aanstaat en alleen de ruimte waar u bent verwarmen helpt enorm. Alle tips voor gasverbruik terugdringen besparen u bij elkaar tot wel 600 euro (!) per jaar. Kijk hier voor een volledig overzicht.